
روانشناسی لوگو
مارتین کریستی؛ «طراح گرافیک شرکت لوگو دیزاین لندن» توانسته تجربیات خودش را که طی سالهای طولانی در زمینه روانشناسی لوگو بدست آورده با مشتریان و طراحان در میان بگذارد. هنگامی که از یک نام تجاری صحبت میشود، لوگو در اولین جایگاه قرار می گیرد. در اصل، برانگیختن یک طرح در احساس مخاطب میتواند تاثیر بسزایی روی جذب مشتری داشته باشد، یک لوگو قدرتمند شاید در نگاه اول ساده بیاید. ولی طراحی آن، کار هر کسی نیست. خلق یک لوگو باید یک هدف مشخصی داشته باشد همچنین طراحی آن باید به گونهای باشد که تمام معنا و مفهومهایی را که در ظاهر خود دارد به مخاطبین نشان دهد. در این مقاله قصد داریم در مورد این موضوع که چشم انسان چگونه میتواند فرم یک لوگو را ببیند صحبت کنیم.
*چشم انسان فرم یک لوگو را چگونه میبیند؟

جالب است بدانید که لوگو از یک کلمه یونانی مشتق گرفته شده است که معنی آن ((کلمه)) میباشد. در حقیقت یک طراح با ایجاد و به کارگیری تمام توانایی خود، یک کلمه بصری را طراحی میکند که مخاطبین از روی این نماد، تجارت شما و ارتباط شما را بیشتر درک میکنند. اگر دقت کرده باشید هر کسب و کاری برای خود یک لوگو دارد که همیشه بر اساس یک معنا و مفهومی طراحی میشوند، استفاده از خطوط مستقیم، دوّار، خمیده یا لبه های دندانه دار همگی نشان دهنده معناهای مختلفی برای ما هستند، یک طراح لوگو میتواند با توجه به خصوصیات نام تجاری شما، از اشکال مرتبط با برندتان استفاده کند برای مثال شما با آگاهی از روانشناسی به کار برده شده در لوگوها مانند آدیداس میتوانید به راحتی متوجه ترکیبات آن شوید، توجه داشته باشید هر لوگویی که طراحی میشود پیام های متفاوتی را به ما نشان میدهد.
دایره، اشکال تخم مرغی یا حلزونی:

وقتی شکلی که دارای مفاهیم و معناهای مختلفی است طراحی میشود، در ذهن مخاطب میماند چرا که ذهن افراد همیشه گرایش به پیام حسی مثبت دارد. در روانشناسی میتوان گفت لوگوهایی که به شکل دایره هستند، پیام اجتماع و دوستی را به ما منتقل میکنند و به عبارت دیگر، حلقه ها حاکی ازاستحکام و شراکت میباشند در حالیکه خطوط های منحنی، نشان دهنده طبع و سرشت زنانه هستند.
لوگوهایى با لبههای صاف و مستقیم:
اشکالی که مانند مربع یا مثلث در لوگو به کار برده میشوند نشان دهنده استحکام و تعادل میباشند و این دقت اشکال قدرت و حرفه ای بودن را نمایش میدهند، طبق بررسی های انجام شده استفاده از رنگ های شاد و پویا در طراحی اشکال باعث میشود لوگویی گیرا و جذاب خلق شود، معمولاً شرکت هایی که در زمینه محصولات مردانه فعالیت دارند از لوگوهایی که شبیه مثلث هستند، بخاطر داشتن رابطه خوب با علم، قدرت و در نهایت صفات مردانه استفاده میکنند. ما به عنوان مخاطب با دیدن این اشکال، مفهوم آنها را به راحتی درک خواهیم کرد، به عنوان مثال اشکالی که بصورت خطوط عمودی هستند، مردانگی و قدرت را به ما نشان میدهند و خطوط افقی، نشان همبستگی وآرامش را بما میرسانند.
اما حروف دندانه یا گوشه دار بیشتر به منظور نشان دادن تعارض و حروف نرم و مدوّر به نشانه ی جوانی به کار گرفته میشوند، همانطور که در قسمت اول مقاله به آن اشاره شد، خطوط منحنی حاکی از حس زنانه هستند و در مقابل حروف چینی و زخیم، لایه های مردانه را آشکار میسازند با توجه به مباحث گفته شده میتوان نتیجه گرفت مفاهیمی که اشکال دارند سبب گسترش طراحی حروف در روانشناسی میگردد.
*چگونگی به کارگیری روانشناسی در طراحى فرم لوگو
سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که ما چطور میتوانیم مفاهیم روانشناسی در لوگوها را پیاده کنیم. شما باید از مشتری خود بخواهید که فهرستی از ارزش های حقوقی، اهداف و فلسفههای حرفهاش را در اختیار شما قرار دهد. هنگامی که این اطلاعات را بدست آوردید میتوانید آنها را با مفاهیم شکل و فرم لوگو هماهنگ کنید، مثلا اگر میخواهید یک فرم قوی انتخاب کنید میتوانید با استفاده از یکسری رنگ ها نمود مردانه طرح خود را کاهش یا افزایش دهید.
*تئوری گشتالت (Gestalt) در روانشناسی لوگو

به منظور گسترش کاربرد روانشناسی در یک مرحله عمیقتر، به نظریه گشتالت می پردازیم.
در تئوری گشتالت به چگونگی ادراک بصری توسط مغز پرداخته است که او این عقیده را دارد، مغز انسان به جای درک جز به جز آن، در صدد این است که بتواند از آن یک کلیت ارائه دهد. اصل دیگر تئوری گشتالت، انحصار نام دارد به صورتی که در این قانون وقتی با یک شیء رو به رو میشویم که یکی از اجزای آن ناقص است و هنوز کامل نشده، ذهن ما بطور خودکار به پر کردن فضای قسمت خالی آن شیء تمایل نشان میدهد تا به یک شکل کامل دست پیدا کند، پاندای نشان WWF، مثال خوبی از این تئوری میباشد.

هدف از طراحی لوگو، نشان دادن پیام آن شرکت به صورت طبیعی و بصری میباشد، شما با توجه به نکات گفته شده در مقاله و همچنین در نظر گرفتن اصول روانشناسی کاربردی میتوانید یک نشان تجاری قوی با هدف تاثیر گذاری روی ذهن مخاطب، برای خود ایجاد کنید.